Instytut Pantone wybrał kolor roku 2024 – jest to pastelowy odcień Peach Fuzz, który w dosłownym tłumaczeniu oznacza meszek brzoskwini. Jakie znaczenie modna kolorystyka może mieć dla branży gastronomicznej? Jeśli planujesz odświeżyć wystrój restauracji lub szukasz nowej zastawy stołowej, przejrzyj kolorystyczne trendy – modne barwy wprowadzą oczekiwaną świeżość do lokalu. W tym artykule podpowiadamy, jakie barwy i wzory porcelany do restauracji są na topie.
Czy kolorowa porcelana w lokalu gastronomicznym to dobry wybór?
Wprowadzenie porcelany kolorowej do aranżacji stołu umożliwia restauracjom kreowanie unikalnych doświadczeń gościa. To nie tylko jedzenie staje się dziełem sztuki – całe doświadczenie stolika jest wzbogacone o nowy wymiar estetyczny. Porcelana kolorowa może być elementem wyróżniającym wizerunek Twojego lokalu na gastronomicznej mapie miasta. Klientom znudziły się już jednolite, białe talerze. Chcą w restauracji poczuć się wyjątkowo i przytulnie – piękna porcelana w modne wzory może im w tym pomóc. Jakie kolory są na topie?
Przytulna brzoskwinia i subtelny róż – porcelana w odcieniach pastelowych
Kolorem roku wg Pantone jest brzoskwinia – co powiesz na zastawę stołową w ciepłym odcieniu morelowym? Pastelowe kolory są teraz na topie i warto wybierać je do restauracji, ponieważ tworzą spokojne i przytulne wnętrza. Kolorem roku AkzoNobel jest natomiast Glamour Pink, subtelny odcień różu – barwa uosabiająca harmonię, radość i komfort. Z czym zestawiać różowe lub brzoskwinione talerze, aby było ciekawie, ale nie tandetnie?
Szałwiowe talerze do restauracji
Pudrowy róż i szałwiowa zieleń – nie jest to połączenie oczywiste, ale barwy doskonale ze sobą współgrają. Tworzą połączenie harmonijne, lecz nie nudne. Zieleń inspirowana naturą pomaga wyciszyć myśli i odnaleźć upragniony spokój. Jest stonowana, więc będzie dobrym rozwiązaniem dla wszystkich właścicieli restauracji, którzy szukają nowoczesnej, ale nie krzykliwej porcelany kolorowej do swojej gastronomii.
Śródziemnomorska glina i organiczne kształty – talerze inspirowane naturą
Odcienie natury są w modzie – jednym z najchętniej wybieranych barw jest odcień wypalanej gliny, afrykańskich piasków czy spieczonej w słońcu ziemi. Hitem są naczynia o wyrazistych fakturach i nieregularnych kształtach – inspirowane kamieniami, barwą skał, żelaza czy kształtem liści. Do lokali inspirowanych stylistyką retro będą pasowały również talerze i miski w głębokim odcieniu ochry lub oranżu.
Nakrapiana porcelana kolorowa w restauracji
Prawdziwym hitem jest porcelana kolorowa nakrapiana, która przypomina wzory inspirowane naturą, na przykład skorupkę jajka lub powierzchnię kamieni nakropioną pyłkiem kwiatów. Sam talerz jest niczym dzieło sztuki – pełni rolę tła, który podkreśla artystyczny wygląd dania.
Odcień głębi morza – do kuchni kojarzącej się z wakacjami
Jeśli prowadzisz restauracje z kuchnią śródziemnomorską, idealnym wyborem może być talerz w kolorze morza – spokojny lazur lub głęboki granat działa kojąco, a porcelana do restauracji w takich odcieniach może prezentować się szykownie.
Nic tak nie zaostrza apetytu jak atrakcyjnie podane danie – porcelana kolorowa do restauracji może być elementem, który dodatkowo wyróżni Twoją kuchnię. Podobnie jak tradycyjna porcelana biała, wersja kolorowa nie ustępuje pod względem trwałości i funkcjonalności – wybieraj zestawy przeznaczony dla branży gastronomicznej, aby służyła jak najdłużej!
GIPHY App Key not set. Please check settings